Messenwetgeving België

Messenwetgeving België
Er zijn veel misverstanden over de wapenwetgeving in België, met betrekking op messen. Vaak horen wij van klanten: "Dat mag je toch niet hebben in België?" De meeste messen zijn toegestaan onder de Belgische wetgeving. Je mag ze dus kopen en in bezit hebben, maar je mag ze niet altijd en overal bij je hebben. Onderstaande uitleg is afkomstig van de Commissaris van politie, van de Federale Politie.
Sommige messen zijn als blank wapen ontworpen, andere gewoon als werktuig of voor huishoudelijk gebruik. De wapenwet definieert “blank wapen” als volgt : elk wapen voorzien van één of meerdere klingen die één of meerdere snedes hebben.
Verboden messen

De wapenwet van 8 juni 2006 heeft bepaalde blanke wapens in de categorie van de verboden wapens geklasseerd. Met deze messen is alles verboden: bezit thuis, voorhanden hebben, dracht, fabricatie, herstellen, tentoonstellen voor verkoop, verkoop, weggeven, vervoer, opslaan of er reclame voor maken.
De verboden messen zijn:
•    springmessen met automatische blokkering
•    messen die door de zwaartekracht uit het heft komen en automatisch blokkeren
•    vlindermessen, waarvan het mes vrijkomt door het handvat in twee delen open te plooien
•    messen die ontworpen zijn om met precisie te gooien
•    werpsterren in metaal, met scherpe punten
•    blanke wapens die uiterlijk op een ander voorwerp gelijken
•    wandelstokken die een degen bevatten, als ze geen historische sierwapens zijn

Vrij verkrijgbare blanke wapens

Dit zijn ondermeer : zwaarden, sabels, dolken, dolkmessen, degens, bajonetten, jachtmessen en aanvalsbijlen. Ze beantwoorden aan de definitie van blank wapen en behoren tot de categorie van de vrij verkrijgbare wapens. Het bezit ervan thuis is vrij, alsook de verkoop en het louter vervoer.
De huis- en tuinmessen (ondermeer : zakmessen, vouwmessen al dan niet blokkerend, Opinels, keukenmessen, cutters, werkgerief, enzovoort) die als werktuig ontworpen zijn en niet als wapen, zijn niet verboden.
Maar opgelet ! De dracht van een vrij verkrijgbaar blank wapen, namelijk het onmiddellijk voorhanden hebben in het openbaar, is onderworpen aan een wettige reden. De wettige redenen zijn niet wettelijk vastgelegd, waardoor het gezond verstand voor elk geval afzonderlijk de gevaarsgraad voor de openbare veiligheid bepaalt. Zo kan, bijvoorbeeld, een jager een jachtmes dragen tijdens de jacht. Een visser kan een dolkmes dragen wanneer hij met netten aan het werk is. Een dolkmes behoort tot de uitrusting van een diepzeeduiker, enz.
Volgens artikel 135 van het Strafwetboek wordt onder het woord “wapens” begrepen : alle toestellen, werktuigen, gereedschappen of andere snijdende, stekende of kneuzende voorwerpen die men ter hand heeft genomen om te doden, te verwonden of te slaan, zelfs indien men er geen gebruik van gemaakt heeft.
Elk mes wordt een verboden wapen van zodra het door concrete omstandigheden duidelijk is dat de bezitter, houder of vervoerder ervan, de intentie heeft om er personen mee te bedreigen of te verwonden.

Bron: LokalePolitie.be



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Powered by EasyWebshop