Tips voor BDSM beginners

Het is niet helemaal duidelijk wanneer ‘normale seks’ over gaat in BDSM. Je partner tegen het bed gedrukt houden, met veertjes of ijsblokjes over iemands lichaam gaan, wat experimenteren met vastbinden of een beetje bijten zijn eigenlijk al vormen van SM. BDSM is een koepelterm voor een grote verscheidenheid aan gevoelens, identiteiten, gedragingen en relatievormen. Omdat BDSM zo breed is, is het lastig om er een duidelijke definitie van te geven.

BDSM bestaat uit spelen met dominantie en onderdanigheid, bondage, sadisme en masochisme, rollenspellen, fetish en allerlei andere interesses die buiten het ‘standaard’ plaatje vallen. Wat in ieder geval belangrijk is bij BDSM, is dat alle betrokken partijen instemmen met wat er gebeurd en dat er een code is afgesproken die je kunt gebruiken of zeggen als jij of je partner wilt stoppen.

Het Risk-Aware Consensual Kink (RACK) moet ten aller tijden in acht worden gehouden, oftewel in het nederlands: kink met instemming van beide partijen en waarbij ieder zich bewust is van de risico’s.

Pijn kan een onderdeel zijn, maar is zeker niet het doel. Het gaat om het spel dat jullie spelen. Je hebt beide een rol, en dat is het framework van hoe jullie die avond seks benaderen. De één kan onderdanig zijn de ander dominant. Slaaf/slavin, of meester(es). Het ‘ontnemen’ van jouw of je partner's vrijheid, kan een exotische extatische ervaring zijn.

Een aantal punten van BDSM:

    Dominant of onderdanig zijn over de ander;
    Controle afstaan of hebben, door middel van blinddoeken en vastbinden
    Spelen, met (pijn)prikkels, van zweepjes tot veren, ijsblokjes tot kaarsvet, klemmetjes tot elektrische schokken etc.....

Het merendeel van de vrouwen heeft "Fifty shades of grey" gelezen. Degene die nog nooit in aanraking waren geweest met deze vorm van seks, kon niet uitgelezen raken. De boeken werden verslonden. We zijn erachter gekomen dat de vrouw een man met dominante uitingen, geil vindt. Ik denk dat wij vrouwen toch nog steeds graag de touwtjes uit handen geven. Misschien als je dit lang genoeg hebt gedaan, durf je daarna de rollen een keer om te draaien.

Hoe begin je met BDSM?

Misschien had je die fantasieën al jaren in je hoofd en heb je het onlangs een naam kunnen geven. Misschien wist je het altijd al, en heb je nu besloten dat je er iets mee wilt doen. Hoe dan ook, hier zit je nu. Achter je pc deze website te lezen. Maar hoe begin je nu echt met BDSM?

Ga in eerste instantie boeken lezen of struin nog even door op het internet. Je kan ook naar speciale feesten gaan om andere het te zien doen. Verenigingen en speciale feesten geven soms workshops over specialistische onderwerpen waar je heel gericht je kennis mee kunt uitbreiden.

Verder is eigenlijk het belangrijkste; DOEN!!

Veel dingen kun je pas echt leren door ze simpelweg gewoon te doen. Ga buiten je comfort zone. Begin wel simpel. Het hoeft namelijk niet eens zo heel uitgebreid te zijn. Blinddoek je lief en bind haar/hem vast aan het bed.

Je wilt proberen hoe het is om iemand zijn mond te snoeren. Dat doe je door middel van een "gag", zoals dat in de SM wereld heet. Door iets in de mond te stoppen of te krijgen, kan de sub niet meer praten of schreeuwen. Voor de een een straf, voor de ander een heerlijkheid...

Als je maar ten aller tijden een stop woord en/of signaal afspreekt, wanneer het echt teveel is voor degene die gekneveld en/of een gag in zijn /haar mond heeft. Voor SM ers blijft de instemming en het welzijn van de beide partners belangrijk. Het is prima als de sub huilt en schreeuwt dat je van haar af moet blijven en dat ze niet verder wil, zolang ze naderhand breed grijnzend vertelt hoe gaaf het was en graag in je armen komt naknuffelen. Blijkt echter dat ze na het spel nog altijd woedend is en boos naar de politie stapt, dan heb je toch iets fout gedaan. Het meest gebruikte stopwoord is vermoedelijk “rood”. Wanneer de sub of de Dom “rood” zegt betekent dit dat het spel wordt stopgezet en er wordt gepraat. Sommige mensen gebruiken daarnaast “oranje” om aan te geven dat het wat rustiger aan moet omdat ze bijna aan hun max zitten. Als je ook niet kan praten, spreek dan een gebaar af.  

En toch zijn er sommige mensen die het ontzettend fijn vinden om geen stopwoord te hebben, voor hen is dat heel betekenisvol. Het kan zelfs een hele ceremonie zijn wanneer de sub haar stopwoord opgeeft, het kan ervaren worden als een teken van vertrouwen. Maar hier moet je dan wel een pro zijn in de SM-wereld.

Dominant, sadist of meester:

‘Dom’ is een afkorting voor dominant, oftewel de dominante partij bij BDSM. Andere woorden die ook wel voor deze rol gebruikt worden zijn ‘D’, top, sadist en meester.

De letter ‘D’ is een verdere verkorting van het woord ‘dominant’, en betekent vaak dat diegene het leuk vindt om niet alleen zijn partner dingen aan te doen (bondage, pijn, etc) maar dat hij of zij het vooral leuk vindt om de baas te zijn, de dominante partij te zijn.

Het woord ‘top’ wordt in sommige kringen gebruikt als een synoniem voor dominant. In andere kringen betekent Top dat je vooral van de ‘actieve’ kant van BDSM houdt, dus het liefst degene bent die slaat of knoopt of opdrachten geeft. Het gaat dan dus minder om dominantie en onderdanigheid, maar meer om het lichamelijke.

Sadist betekent dat je ervan houdt om andere mensen pijn te doen binnen een BDSM setting. Iemand die zichzelf in de eerste plaats sadist noemt geeft daarmee aan dat hij of zij in de eerste plaats houdt van spelen met pijn. Er zijn dominanten die geen sadist zijn, en er zijn sadisten die zichzelf niet dominant vinden.

Het woord ‘meester’ heeft in verschillende kringen verschillende betekenissen. Voor sommige BDSM-ers betekent meester niets anders dan dat je dominant bent, het dan dus een synoniem voor dominant (“een man die dominant is, is een meester”). Voor andere mensen is meester een woord wat een bepaalde rol ten opzichte van een ander aangeeft, vergelijkbaar met echtgenoot. Je kunt geen echtgenoot zijn zonder partner, en echtgenoot ben je uitsluitend van je partner. Weer voor anderen is meester een titel, iets wat je moet verdienen voor je door je peers als meester gezien kan worden.


Onderdanige, slaaf of Sub:

‘Sub’ is een afkorting voor submissive, oftewel de onderdanige partij binnen BDSM. Andere woorden die ook wel voor deze rol gebruikt worden zijn bottom, masochist en slaaf.

Sub wordt het meest algemeen gebruikt, en betekent meestal dat iemand in de meest brede zin houdt van de passieve/ontvangende/dienende aspecten binnen BDSM. Het woord sub kan echter ook betekenen dat iemand vooral geinteresseerd is in onderdanigheid, de D/s verhouding tussen de twee partners.

Bottom wordt vaak gebruikt voor mensen die in de eerste plaats ‘ontvanger’ willen zijn van pijn, bondage of andere BDSM-dingen. Iemand die bottom is hoeft dus geen onderdanige gevoelens te hebben, ook als dominante partij kun je er bijvoorbeeld van houden om pijn te ontvangen.

De term masochist betekent dat iemand graag ontvanger is van pijn, hiervan geniet. Iemand die aangeeft in de eerste plaats masochist te zijn wil daarmee vaak zeggen dat het voor hem of haar vooral gaat om pijn-spel. Er zijn genoeg subs die geen masochist zijn.

Het woord slaaf (of slavin) is complex, en heeft vele betekenissen. Voor sommige mensen is het synoniem aan sub. het betekent gewoon dat iemand de onderdanige kant van BDSM prettig vindt. Voor anderen geeft het woord een relatie aan, je bent slaaf van iemand. Dit is dus te vergelijken met bijvoorbeeld echtgenoot zijn, dat ben je ook van één persoon. Weer anderen vinden dat het woord slaaf inhoudt dat je aan een verdergaande vorm van BDSM doet. 

Switch

Iemand die zowel Dominante als onderdanige gevoelens heeft kan zichzelf switch noemen. Dit betekent echter niet voor iedere switch hetzelfde. Zo zijn er switches die zich in de eerste plaats dominant voelen, maar het leuk vinden om zo af en toe de onderdanige rol op zich te nemen. Andere switches hebben het gevoel helemaal dominant en helemaal onderdanig te zijn. Sommige switches kunnen binnen 1 spel en met 1 persoon van rol wisselen. Voor anderen is het gebonden aan de relatie, zij zijn bij één persoon uitsluitend dominant of onderdanig, dat wisselt niet af. Alle varianten zijn mogelijk.

Het bestaan van switches is een controversieel onderwerp binnen de BDSM scene. Er zijn BDSM-ers die vinden dat switches niet bestaan, zij geloven niet dat iemand zowel dominant als onderdanig kan zijn. Hun verklaring van het feit dat iemand zich wel switch noemt is dan bijvoorbeeld dat iemand nog niet een ‘echte dominant’ tegen is gekomen, of dat de switch in kwestie nog te jong is om te weten wat hij wil.

Opmerkelijk is echter dat uit onderzoek blijkt dat zo’n 50% van de SMers wel eens wisselen van rol. Het is dus helemaal niet ongebruikelijk om zowel het dominante als het onderdanige leuk te vinden.Reviews

No reviews were found.


Blog